Oefening: Yoga Nidra ontspanningsoefening

Ik probeer dagelijks te mediteren en dat lukt niet altijd. Dat is geen kwestie van discipline. Meer dan dat heeft het te maken met goed zorgen voor jezelf en de zoektocht naar balans. Soms ben ik gewoon te moe voor een zitmeditatie en heeft het lichaam of de geest behoefte aan wat anders.

Op de momenten dat ik niet kan mediteren maar wel wil oefenen dan doe ik een ontspanningsoefening: Yoga Nidra. Al jaren lang doe ik wel drie keer per week een Yoga Nidra sessie. Want als ik te moe ben om te mediteren dan wil ik bewust rusten zodat ik de volgende dag wel weer met aandacht kan zitten. Wist je dat een Yoga Nidra sessie van veertig minuten vergelijkbaar is met drie uur slaap?

Sankalpa

Tijdens de Yoga Nidra sessie nodig ik je uit om bewust voor jezelf een Sankalpa te formuleren. Dit sankalpa of voornemen is een belangrijk onderdeel in een klassieke Yoga Nidra oefening. Zie het formuleren van dit voornemen, doel of wens als een zaadje wat je telkens weer plant in de onderbewuste geest. Uiteindelijk komt dat zaadje ook echt uit.
Probeer jouw Sankalpa, positief, tijdsgebonden te formuleren: Bijvoorbeeld:

  • Nu ontspan ik mij diep.
  • Dit jaar word ik heel goed in…
  • In een moeilijke periode behoud ik mijn balans.

Het is aan te bevelen niet te vaak van Sankalpa te wisselen, kies er één die betrekking heeft op de thema’s die nu in je leven spelen en waar je langere tijd mee kan oefenen.

Bihar School of Yoga

De Yoga Nidra sessie die ik zelf heel fijn vind is een Yoga Nidra voor gevorderden. Deze is in het Engels gesproken door Swami Niranjanananda Saraswati van de Bihar School of Yoga. Voor mijn Yoga Nidra album heb ik deze sessie bewerkt en in het Nederlands ingesproken.

Tijdens deze Yoga Nidra voor balans in lichaam en geest, reis je met je aandacht langs de belangrijke energie centra gelegen op de rug en nek. De Chakra’s. Zo leer je de namen en de locaties van de chakras in het lichaam.

Energie stroomt daar waar je de aandacht plaatst. Als je tijdens deze oefening de aandacht richt op de chakra’s creëer je balans in lichaam en geest.

Eén oefening voor altijd

Vaak wordt me gevraagd of ik meer yoga nidra oefeningen heb ingesproken. Maar als je een oefening hebt gevonden die je fijn vindt, doe diezelfde oefening dan voor de rest van je leven. Je leert dan dieper ontspannen omdat je mind niet telkens opnieuw hoeft te luisteren naar de instructies. Je weet wat er gaat komen en je kunt je bewuster richten op ontspanning.

Of via Spotify:

Download het boekje bij dit album: