In september word ik vijftig. Een mooi moment voor bezinning. Deze dagen stroomt de acupunctuurpraktijk als vanzelf. Professioneel verdiep ik me door studie in Chinese kruidengeneeskunde. Ik geniet van het geven van mijn wekelijkse yogales en in de agenda staan nu meditatieweekenden en retreats die ik begeleid. Minder vaak dan de voorgaande jaren geef ik les in trainersopleidingen.
De afgelopen 10 jaar heb ik veel lesgegeven over mindfulness en meditatie. Vorig jaar stopte ik met het opleiderschap in de mindfulnessopleiding. Ik heb overwogen helemaal met lesgeven te stoppen. Me meer op mijn eigen meditatie en alleen de acupunctuurstudio te richten. Maar het lesgeven past me en gaat als vanzelf.
Dus als ik het docentschap helemaal loslaat dan stoot ik iets af wat bij me hoort. Ik merk wel dat ik op een andere manier mijn lessen ben gaan vormgeven:
Als opleider van yoga- en mindfulnesstrainers navigeer je tussen de eigen ervaring van studenten en een niveau daarboven, het trainersniveau.
Op trainersniveau moet je telkens checken of de studenten het op zo’n manier gesnapt hebben dat ze het zelf kunnen uitleggen of overdragen. Theoretische duiding is belangrijk voor studenten, het zijn de kapstokjes in hun hoofd waar ze kennis die ze nog niet helemaal snappen kunnen ophangen.
Liever werk ik op ervaringsniveau met mensen. Zoals in mijn yogalessen, dan is er weinig uitleg en leer je door zelf te ervaren. Ik heb het geluk dat ik een vak heb waarin ik me kan uitdrukken. Een vak waarmee ik een ervaring kan overdragen. Dat doe ik met acupunctuur tijdens de behandeling en in mijn yoga- en meditatielessen door de oefeningen die ik inleid of de woorden die ik kies tijdens de meditatie.
Leren door ervaren en daarop reflecteren. Dit verweeft zich steeds meer met mijn manier van lesgeven. Dat wat ik weet, mijn ervaring, deel ik en draag ik over door samen te oefenen. In de beoefening zit de overdracht vervlochten. Je krijgt van mij minder vaak een uitleg over de theoretische context.
Darshan
In de yoga traditie heet dit Darshan. Je krijgt een inkijkje in wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. In de ‘practice’ zit de les en het inzicht besloten.
Het is ook een onderzoek naar de eigen beoefening. Er is geen beoordeling of einddoel wat behaald moet worden. Je bent je juist beter bewust van je eigen niveau.
Dichter Gary Snyder gaf een naturalistische beschrijving van darśana:
It’s a gift; it’s like there’s a moment in which the thing is ready to let you see it. In India, this is called darshan. Darshan means getting a view, and if the clouds blow away, as they did once for me, and you get a view of the Himalayas from the foothills, an Indian person would say, “Ah, the Himalayas are giving you their darshana”; they’re letting you have their view. This comfortable, really deep way of getting a sense of something takes time. It doesn’t show itself to you right away. It isn’t even necessary to know the names of things the way a botanist would. It’s more important to be aware of the “suchness” of the thing; it’s a reality. It’s also a source of a certain kind of inspiration for creativity.
Bron
Verdieping Meditatie, Pranayama & Mindfulness. 3 lesdagen
Op de agenda staan drie lesdagen bij Glow Yogastudio over adem en meditatie. Het worden drie bijzondere dagen waarin we, zoals ik hierboven heb beschreven, veel oefenen en waarin je samen met je medestudenten reflecteert op wat je merkt tijdens deze oefeningen.
Je leert meer over opmerkzaamheid en vriendelijke aandacht. Over ademhalingsoefeningen en concentratie-meditatie. Over mindful luisteren en spreken. Je oefent samen hoe je deze oefeningen kunt verweven in je lessen. Je reflecteert op je eigen beoefening.
Verdieping Meditatie, Pranayama & Mindfulness (Module van 25 uur) (Hier aanmelden)
Data: 1 oktober & 29 oktober, 3 december
Hier staat alle info: https://glowyogastudio.nl/vinyasa-yoga-teacher-training-300u/
Geef een reactie