Pawanmuktasana

Pawanmuktasana – eenvoudige oefeningen voor klieren en gewrichten

Bij yoga asana’s ligt de focus veelal op spieren en pezen. Hier richten we ons met draaiende bewegingen vooral op gewrichten. Door de gewrichten soepel te houden, kan lichaamsenergie vrijelijk stromen.

“Dit is de yoga die we doen als we straks 80 zijn.” Grap ik vaak en hoewel dit eenvoudige oefeningen zijn heeft je lichaam er veel baat bij. Deze oefeningen ruimen energie blokkades op en voorkomen stijfheid in de gewrichten.

Rondom de grote gewrichten liggen acupunctuurpunten die diep in het lichaam kunnen doorwerken. Ze hebben een balancerend effect op de klieren en daarmee op de hormonale balans.

Rust roest, ook bij pijnklachten

In de acupunctuurstudio behandel ik veel pijnklachten. Het advies is dan vaak: “Blijf bewegen! Want rust roest.” Dit is dan het huiswerk. Oefeningen als deze vergen weinig inspanning en door dagelijkse herhaling blijf je soepel en help je je lichaam helen.

De Chinese diagnose voor pijn is een stagnatie van Qi of bloed. Door deze draaiende bewegingen heffen we blokkades in het lichaam op. Daarom heb je bij pijnklachten of blessures baat bij deze oefeningen.

Pawanmuktasana series

Oefeningen voor de gewrichten van vingers, handen en polsen

Door de gewrichten van de vingers en polsen soepel te houden kunnen we gewrichtsklachten voorkomen. Zonder pijn kunnen we ook kracht beter behouden, want dan kunnen we de handen en armen weer belasten in plaats van ontzien.

Oefeningen voor de gewrichten van tenen, voeten, enkels en benen

Wanneer je rechtop staat beïnvloed de stand van je voeten je hele lichaamshouding. Hou daarom je voeten jong en sterk! De benen, rug en schouders, ook de nek hebben daar baat bij. Wat ook belangrijk is: Loop zo veel mogelijk zonder schoenen.

Oefeningen voor het bekken, de buik en de spijsvertering

Door bewust met adem en aandacht te bewegen laten we lichaamsenergie stromen, dit heeft effect op de spijsvertering. Merk op hoe inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Net zo belangrijk; leer hoe jij je lichaam kunt ontspannen.

Oefeningen voor de schouders en nek

Het hoofd, de keel en nek zijn plekken waar spanning zich vastzet. Draaiende bewegingen maken de nek los. Daarnaast zorgen oefeningen als deze ervoor dat belangrijke klieren worden gestimuleerd en doorbloed, ze geven dan juiste signalen af voor hormonale balans.

Oefeningen om de onderrug te versterken

Als je vaak rugpijn hebt dan weet je wat voor energie-lek dat kan zijn. Van deze mini-backbends krijg je weer een ijzersterke rug.

Oefeningen om de lichaamsenergie te laten stromen

Voor hen die zich krachteloos voelen of last hebben van een stijve onderrug. Bij spierzwakte tijdens het herstel van de bevalling. Bij vermoeidheid of veel spanning in het bekkengebied. Als de energie in het bekkengebied stagneert.