Dit is het 2e deel in een serie van 4 over Mindful Yoga. Over de relatie met je lichaam, de juiste attitude met een open en niet oordelende houding tijdens het oefenen.

In het eerste blog las je dat yoga je uitdaagt om jouw fysieke en mentale grenzen te verkennen. Wanneer je mindful bent, onderzoek dan eens, als volgende stap, hóe je deze grenzen aangaat. Want als je met je lichaam aan het werk bent, wees dankbaar zijn voor je lijf en hoe het dienstbaar voor je is. Wanneer je streng bent voor jezelf, kun je dan verzachten? Ben je in staat om compassie te voelen voor je lichaam als het pijn en trauma’s heeft doorstaan?
Zintuiglijk geluk
We leven in een snelle wereld en doen veel hoofdelijk werk. We bewegen minder dan vroeger en een groot deel van ons leven speelt zich af in dit digitale domein. Gaandeweg zijn we het contact met ons lijf verloren.
Actief bewegen, yoga, sport en bewust – lees mindful – luisteren naar je lichaam is van essentieel belang voor een gelukkig leven. Kies als je door pijn of blessures niet kunt sporten, voor bewegingsoefeningen die passend zijn. Bijvoorbeeld voor een zachtere vorm van yoga, of probeer Qigong.
Als je uit contact bent met je lijf verlies je de zintuiglijke connectie. Dan weet je niet meer hoe je ontspannen kunt genieten van wat je proeft, ruikt, hoort of ziet, of hoe een aanraking voelt.
We worden ouder en dat is op een of andere manier zichtbaar en voelbaar. Je lichaam verandert. Misschien ben je door de jaren heen zwaarder geworden, ziek geweest. Het kan zijn dat je teleurgesteld bent in je lichaam. Misschien heb je een hekel aan je lijf. Met meer begrip kun je de relatie met je lichaam voorzichtig herstellen. Het is een geduldige oefening om woorden te kiezen die resoneren met compassie en verzachting wanneer je je bewust wordt van de strengheid waarmee je jezelf toespreekt.
Of je nu jong of oud bent, fit bent of veel pijn hebt, je lichaam is je enige vehikel. We dienen ons lichaam telkens weer opnieuw te bevrienden. Wees dankbaar voor de reis, je lichaam heeft je zover gebracht.
Lieve lief, liefste lijf
Gedicht door Lot Bouwes
Zie jezelf.
Niemand anders kent jou zo.
En zie de veranderlijke delen.
De lijnen als je lacht, de strepen als je groeit, het deeg wanneer je bukt.
Gevormd en geleerd.
Het bloed wanneer je voelt wat verleden heeft begrepen, de maan diep in je buik.
En zachtjes langs je huid.
Want dit lief lichaam draagt mij door en heeft mijn woorden al gelezen
voor mijn hoofd de taal begrijpt.
Diepere lagen
Onze mind is krachtig. Als er grote thema’s spelen in ons leven, hebben we de neiging om ons daar vanaf te keren. En hoewel we deze emoties uitnodigen in onze meditaties, blijkt in de praktijk dat we daar prima omheen kunnen mediteren. Met yoga kom je andere ervaringen tegen dan als je alleen zittend mediteert.
Yoga-oefeningen werken energetisch diep door. Het lichaam opent in een achteroverbuiging en sluit zich op een vooroverbuiging. Je opent je voor de wereld als je achterover buigt. Je sluit je af, je beschermt jezelf als je voorover buigt.
In beweging merk je pas hoe een emotie je kan verlammen. Je draait en twist en voelt de stress in je spieren. Je buigt en merkt dat je je niet kunt ontspannen. Of het kan zijn dat je ineens moet huilen, je weet en voelt dat je lichaam loslaat. Meer woorden daarover zijn niet nodig, Tranen stromen, je lichaam neemt het over van de mind en dat is goed.
Ons lichaam heeft een emotioneel geheugen en verwerkt traumasporen op een andere manier dan de mind. Door het rekken en strekken komen we in contact met ons gevoel en ontsluiten we pijn of emoties die diep in ons opgeslagen kunnen liggen.
Mindfulnessbeoefening en pijn
De mindfulnessbelofte is groot: een sereen en vredig moment waarin we ongestoord genieten. De praktijk is echter weerbarstig. Mindfulness biedt inderdaad ruimte in je hoofd en brengt je weer in contact met je beleving, maar voor dat je daar bent ontmoet je je onrust, pijn, emoties en gedachten.
Besef op het moment dat je deze onprettige sensaties ervaart dat je zelf kan kiezen hoe je hiermee omgaat.
Kun je doorgaan; zonder jezelf te forceren. Misschien doe je wat minder en luister je naar wat je lichaam wel kan. Of je stopt even en je erkent de grens die nu is bereikt, dan past deze oefening niet bij dit moment. Elke dag voelt je lichaam weer anders, dit proces is een voortdurend onderzoek.
De oefening is om telkens weer te onderzoeken hoe je op een niet oordelende, vriendelijke manier met deze sensaties kunt zijn. Als je streven is om zonder pijn of ongemak te leven keer je je af van de realiteit. Het zijn ook juist de onprettige ervaringen die je doen groeien. Wijs daarom je pijn en ongemak niet af.
De Herberg
Dit mens-zijn is een herberg
Rumi
Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast
Een vreugde, een depressie, een gemenerik, een flits van inzicht komt
Als een onverwachte bezoeker
Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij!
Zelfs als het een hoop zorgen zijn
Die op gewelddadige wijze al het meubilair in je huis slopen
Behandel dan nog steeds elke gast met respect.
Hij ruimt misschien wel bij je op
Voor een nieuwe verrukking
De sombere gedachte, de schaamte, het venijn
Ontmoet ze met een glimlach bij de deur
En vraag of ze binnen willen komen
Wees dankbaar voor wie er komt
Want ieder van hen is gestuurd
Als een gids uit het onbekende.
Wij ervaren ons lichaam en geest als los van elkaar, maar in harmonie zijn deze één. Daar gaat het volgende deel van deze serie over mindful yoga over. Over shavasana, de ontspanning na de yoga oefeningen.