Ik stop met het geven van mijn wekelijkse yogales. In mijn yogalessen heb ik geprobeerd om spiritualiteit toegankelijk te maken. Ik ben nu 50 en heb bijna 20 jaar wekelijks een hatha yogales gegeven. Ik maak meer tijd vrij om me te specialiseren. Ik richt me op de acupunctuurstudio, mijn Chinese kruidenstudie en mijn eigen beoefening.
Toen ik in 2003 mijn Guru in India bezocht zei hij dat het tijd was dat ik yogalessen zou gaan geven. Nu kun je je het bijna niet voorstellen maar toen was er nauwelijks aanbod van yoga. Yoga had een geitenwollensokken imago en er waren nauwelijks yoga-studio’s.
Terug in Amsterdam dacht ik: “Wie ben ik om mensen te leren over yoga en meditatie?” ik was een beoefenaar en had geen yoga-opleiding. Mijn kennis over yoga en meditatie had ik vooral geleerd in de maanden die ik bij mijn Guruji in India had doorbracht. Maar als je leraar zegt dat je er klaar voor bent en hij geeft je de opdracht om zelf les te gaan geven dan doe je dat.

Vanaf 2003 huurde ik zelf een ruimte voor mijn lessen, er waren altijd wel mensen die aansloten en meededen. Mijn eerste leerlingen waren een paar studenten van de UvA en al snel groeide dat groepje. Ik begon met lesgeven in de Eerste Nassaustraat in Studio Seven.
Zelf volgde ik lessen bij Teresa Caldas in Studio Asana. Daar vond ik een bevlogen groep docenten met wie ik samen kon oefenen. Ik leerde Yoga Nidra bij Maaike Chavenu. Een paar jaar later in 2008 werd ik uitgenodigd om bij Delight Yoga les te geven. Yoga nam vanaf toen een grote vlucht en groeide in populariteit.
Ik merkte dat de yoga-meditatie die ik in India had geleerd niet bij mensen hier in Nederland paste. Ik ging voor de diepe ervaring in de meditatie. De mensen in mijn lessen wilden wel leren mediteren maar zochten vooral rust in hun hoofd. Ze waren op zoek naar een manier om met piekeren en lastige emoties zoals angst en boosheid om te gaan. Ze hadden niet de kracht voor de ademhalingsoefeningen of de discipline om zich langere tijd op chakra’s te focussen tijdens concentratie-meditatie. Ze hadden niet de devotie die nodig is voor een spirituele queeste en waren daar ook helemaal niet naar op zoek.
Mindfulness in de yogalessen
Door me te verdiepen in mindfulness technieken vond ik woorden en oefeningen om mensen te helpen omgaan met onrust en spanning. Welke vorm van meditatie je ook beoefend, er zit altijd een aspect van mindfulness in. Als ik zelf mijn eigen meditatie doe is er altijd een moment van inchecken, eerst bij het lichaam, dan bij de ‘mind‘, en ook bij het hart. Mindfulness aspecten als mildheid, compassie en acceptatie heb ik vervlochten in mijn yogalessen.
Een van mijn stokpaardjes, ook in de mindfulnesscursussen en opleidingen die ik gaf, is de diepe ontspanning die je kunt beleven na het doen van yoga asana. Diepe ontspanning is een belangrijke stap is voor meditatie. Dat wordt je niet altijd vertelt als je leert mediteren. Extra aandacht besteedde ik aan de shavasana en gaf Yoga Nidra technieken om mensen te laten ervaren hoe helend de kracht van ontspanning is.
Ademhalingsoefeningen en meditatie
In mijn lessen heb ik ook altijd ademhalingsoefeningen en meditatie gekoppeld aan de asana-practice. Dat is hoe ik leef. Beweging, ademhalingsoefeningen en meditatie horen bij mijn dagelijkse beoefening.
Mijn eigen beoefening is Kriya Yoga. Een spirituele meditatie in de yoga traditie. We kunnen diepere niveaus van meditatie bereiken als we ons chakra en adembewustzijn vergroten. Richt je je op de chakra’s in het lichaam, dan wordt je meditatie meer energetisch. Dat is het pad van Raja Yoga, het koninklijke pad. Yoga als spirituele beoefening.
Spiritualiteit
Mijn eigen ervaringen in diepe meditatie geven me een rotsvast vertrouwen in de beoefening. Het is wat me als docent eigenwijs en bevlogen maakte.
Ik denk dat mijn beoefening en het geven van de yogalessen me hebben geholpen om een alternatieve levensstijl te kunnen leven. Daardoor heb ik me bewust met spiritualiteit kunnen verbinden. Een spiritueel pad betekent ook dat je soms dingen anders doet dan anderen, je moet buiten de kaders durven denken en open staan voor nieuwe ervaringen (ook in de meditatie).
Het vergt lef om dat wat niet meer past los te laten, dat is me meerdere keren gelukt. Ik denk dat ik door meditatie me aan andere waarden hecht. Telkens als ik merkte dat het leven moeilijker was, als mensen tegen me zeiden: “Misschien moet je eens wat minder mediteren.”, dacht ik: “Nee, juist nu! Meer mediteren en terug naar de essentie om de beoefening te verdiepen. Loslaten wat niet helpend is.”
Op deze manier heb ik een pad verkent waar anderen geen weet van hebben. Een leven met yoga om dichter bij de kern van mijn wezen komen. Telkens weer de vraag in de meditatie: Wat is waarheid?
Me weer verbonden voelen
Totdat ik startte met mediteren had ik altijd het gevoel dat het leven hier in Nederland aan me voorbij ging. Dat ik er niet bij hoorde. Door het geven van de yogalessen kreeg ik een gevoel van ‘belonging’ . Het heeft me altijd veel plezier gegeven.
Door de yogalessen kon ik me ook in mijn meditaties dieper met mezelf verbinden. Hierdoor kwam mijn leven op de rit. Ik kon me verdiepen, ik wist wat ik wilde en kon hiernaartoe groeien.
Gaandeweg merkte ik in mijn eigen meditaties dat ik geen duiding kon geven aan wat ik ervoer. Ik zocht naar een preciezere kaart van het energetisch lichaam. Daarom ben ik acupunctuur gaan studeren.
Zo terugkijkend heeft dit pad van yoga veel samengebracht:
Mijn visie op het mens-zijn is holistisch. Ons fysieke lichaam is ons vehikel, het heeft onderhoud nodig. Mentaal gezond blijven vergt reflectie en vertraging. Als we spiritueel groeien kunnen we ons anders verbinden.
Het werk wat we te doen hebben om gezond te blijven is fysiek lichaamswerk. Bijvoorbeeld door de beoefening van yoga asana of sport. Voor mentale gezondheid kunnen we mindfulness technieken aanwenden. Ons spiritueel bewustzijn kunnen we vergroten door het doen van ademhalingsoefeningen en chakra meditatie of andere energetische oefeningen.
Bijna 20 jaar yogales gegeven
Sinds ik in Haarlem ben komen wonen in is Glow Yogastudio mijn thuishaven. Ik ben nu 50, mijn energie is niet eindeloos meer. Ik heb bijna 20 jaar wekelijks een hatha yogales gegeven maar nu heb ik besloten daarmee te stoppen.
Ik maak meer tijd vrij om me te specialiseren. Ik was al gestopt met het werken in de docentenopleidingen. Dat doe ik nu nog incidenteel. Ik wil mijn energie dichter bij me houden. Ik richt me vooral op de acupunctuurstudio, mijn Chinese kruidenstudie en mijn eigen beoefening. Een paar keer per jaar begeleid ik een retraite of een stilteweekend.
Terwijl ik dit allemaal opschrijf denk ik: “wat gaat de tijd snel!” Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik begon. Ik kan me nog niet voorstellen hoe het zal zijn om niet wekelijks voor de groep te staan. Het voelt gek om zo oud te zijn. Ik voel me dankbaar en ben een beetje weemoedig. Tegelijkertijd voelt het ook goed om op te schuiven voor een nieuwe generatie docenten. Gelukkig blijf ik bij Glow Yogastudio wel de maandelijkse meditatie-avond verzorgen. En hopelijk heb ik nu tijd om zelf meer lessen te volgen.

Over online Yoga en Meditatie
Nog een laatste woord over deze tijd en de ontwikkelingen die nu gaande zijn. Tijdens corona zijn we veel online gaan doen. Ook veel yogalessen en meditatiecursussen worden nu nog steeds online gegeven. Maar wij zijn groepsdieren. Ons lichaam resoneert in verbondenheid. Een online ervaring is niet hetzelfde als een gevoelde ontmoeting. Waak ervoor opdat je niet heel je leven online leeft. Kom samen voor yoga en bezoek de yogastudio. Kom naar een meditatiecirkel om te mediteren! Je bent van harte welkom op een retraite of een stilteweekend.
Prachtig om je verhaal, je pad in dit te lezen George. Ik ben blij en dankbaar dat je een van mijn trainers was bij de mindfulness docentenopleiding. Je gaf er voor mij een nuance aan die aansloot bij wat ik voelde en bij mijn eigen pad. Heel helpend in hoe ik nu voor mijn groepen sta. Een pad meandert, maakt een bocht, opent een nieuwe wereld daar weer achter. Mooi om je te volgen, fijn dat je het deelt.
Dankjewel Anke, ja een nieuwe fase dient zich aan. Ik vond het belangrijk hierbij stil te staan en het niet als een nachtkaars uit te laten gaan!
Dank lieve George! Wat ben ik dankbaar jou als docent en supervisor te hebben gehad tijdens mijn opleidingstraject.
Lees vol verwondering, medevreugde en met diep respect je prachtige woorden. Een buiging voor jou!
Tot een volgende ontmoeting 🙏🏼
Dankjewel Jolien… fijn om samen te groeien en nu naar jou door te kunnen verwijzen voor mindfulnesstrainingen in Haarlem.