Post Covid Syndroom en acupunctuur

In de praktijk behandel ik een cliënt (45 jaar) die in april Covid-19 heeft gehad. Door het coronavirus lag ze 7 weken thuis op bed. In die tijd is ze steeds verder verslechterd.  Uiteindelijk kon ze nauwelijks nog lopen. Nu 4 maanden later is ze nog steeds herstellende en niet aan het werk. Klachten zijn: chronische vermoeidheid, kortademigheid, angst, stress, een opgeblazen buik en een spijsvertering die van slag is.

Met acupunctuur behandel ik fysieke en energetische klachten. Angst, stress of andere emotionele klachten neem ik mee het consult. 

Tijdens de intake voel ik de pols. Deze Chinese polsdiagnose gaf aan dat de kracht van de Long nog niet terug is. Dat verklaart voor een deel de kortademigheid. 
Ik merk ook dat de Qi van de Lever niet doet wat die moet doen. Die beweegt te veel richting Long en spijsvertering. Mede een oorzaak van de klachten met de spijsvertering en het opgeblazen gevoel in de buik. Ik voel in de pols dat de Nier in kracht achterblijft, daarbij horen klachten als lage rugpijn en een koudegevoel. De cliënt beaamt dit.

In de eerste behandelingen richt ik me op het doorbreken van de vicieuze cirkel van angst, stress en uitputting. De naaldjes die ik vandaag prikte waren onder andere om de Lever Qi te verzachten. Na de behandeling merkte deze mevrouw dat ze weer meer ontspannen kon ademen. Ze voelde zich heel rustig, anders moe en meer ontspannen.
Ze zei: “Zo heb ik me lange tijd niet gevoeld.” 
Ik zei: “Gaandeweg zul je merken dat acupunctuur je energie geeft, maar dat komt nog.”

Meest voorkomende klachten bij Langdurige-Covid-19

 • Benauwdheid:
  kortademig, pijn in de borstkas, drukkend gevoel in de borstkas
 • Hoest en slijm of vocht in de longen:
  Droge hoest, droge mond, dorst, hoest met slijm
 • Vermoeidheid:
  Te moe om te bewegen of te praten. Niet in staat om gewone dagelijkse dingen te doen of mee te doen met activiteiten.
 • Slechte spijsvertering:
  Misselijkheid, verminderde eetlust, opgezette buik, opgeblazen gevoel in de darmen, constipatie, breiïge ontlasting.
 • Geen kracht in de spieren:
  Gewichtsverlies na een opname op de I.C. Pijn in de rug en/ of knieën. Spierzwakte. Niet in staat om te staan of om een wandeling te maken.
 • Pijnklachten:
  Spier of gewrichtspijnen, pijn in de buik of darmen, langdurige pijnen of pijn gefixeerd op aanwijsbare plekken zoals borstkas of hevige rugpijnen.
 • Verlies van smaak en geur, parosmia.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus, hartkloppingen, haarverlies.
 • Temperatuursverhoging, zere keel en hoofdpijnen. Koortsig gevoel na rusten.
 • Cognitieve of emotionele klachten:
  Slechte concentratie, slecht geheugen, slapeloosheid, nachtmerries, depressie, somberheid, boosheid en frustratie.

Sluimerende koorts

Sommige patiënten voelen zich lange tijd slecht na een Covid-19 infectie. Ze ervaren schommelingen in hun fysieke conditie, voelen zich ijskoud of juist telkens weer koortsig. Anderen kennen voor langere tijd milde koorts en tegelijkertijd of afwisselend rillingen. Het kan zijn dat ’s nachts de koorts start en overdag weer verdwijnt. Veel voorkomend is een sluimerend gevoel van koortsigheid welke weer niet meetbaar is wanneer temperatuur wordt gemeten.
Langdurige-Covid-19 patiënten voelen zich uitgeput, met hoofd of spierpijnen. Ze voelen zich verdrietig en gefrustreerd door het langzame herstel.

Een aanval en de reactie van het afweersysteem

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde gezien ervaart het lichaam tijdens een Covid infectie een aanval van Externe Pathogenen. Allereerst probeert het afweersysteem deze aanval af te slaan. Nestelt een virus zich dieper dan moet deze naar buiten worden gewerkt. Bij Langdurige-Covid-19 patiënten is het lichaam te verzwakt om resterende pathogene factoren te helemaal verwijderen.

Acupunctuur na een Covid-19 infectie

Acupunctuur is een unieke therapievorm tijdens de nazorg en bij het herstel van Covid-19 infectie, het kan herstel versnellen. Acupunctuur geeft kracht aan de beweging van Qi in het lichaam, kan ervoor zorgen dat de Qi zich beter spreidt en helpt het lichaam de weg terug naar balans te vinden. Dit heeft groot effect op lichaam en geest. Acupunctuur kan snel verlichting geven in de behandeling van pijn. Daarnaast kan acupunctuur de Long Qi helpen spreiden en dalen zoals hierboven is beschreven. Acupunctuur brengt snel verlichting bij ademhalingsproblemen en benauwdheidsklachten.
Bij spijsverteringsproblemen kan acupunctuur kracht geven aan de maag en de dikke darm. Daarnaast kan acupunctuur uitkomst bieden bij mensen die eerder veel medicatie hebben moeten nemen en dat niet meer willen.

Chinese kruiden

Momenteel volg ik een opleiding tot herborist. Ook Chinese kruiden bieden veel mogelijkheden om bovenstaande klachten te verlichten. Ik maak gebruik van patentformules voor mijn patiënten in de acupunctuurpraktijk.

Acupunctuur bij jouw klacht

Ik verbaas me hoe weinig mensen de kracht van acupunctuur kennen. Acupunctuur kan op zo vele manieren ondersteuning bieden. Ook bij het herstel van ziekte, ook bij emotionele klachten. Ook bij herstel van weerstand en als ‘boost’ voor je immuunsysteem.Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *