Acupunctuur in en uit quarantaine

Vanaf 11 mei mag ik weer mensen ontvangen voor een consult in de acupunctuurstudio. Wat een opluchting om de deuren weer te mogen openen. De studio is 7 weken gesloten geweest.

Het was een tegenstrijdig gevoel om dicht te zijn en mensen niet te kunnen helpen met acupunctuur. Enerzijds begrijpelijk, want ieder moet zijn steentje bijdragen om verspreiding van het coronavirus en overbelasting van het zorgsysteem te voorkomen. Anderzijds kan acupunctuur juist in deze tijd ondersteuning bieden op allerlei manieren.

Aanvankelijk voelde het goed en veilig om dicht te zijn, ook uit zelfbescherming. De afgelopen weken zagen we dat de besmettingsgraad daalde en merkte ik bij mezelf dat ik weer heel graag aan de slag wilde. Maar dat mocht dus nog niet.

Onbewuste spanningsopbouw

Op woensdag, toen gedurende de dag duidelijker werd dat contactberoepen weer mogelijk zijn, kreeg ik meer en meer hoofdpijn die overging in een migraineaanval van een paar uur. Ik merkte hoeveel spanning ik heb opgebouwd deze afgelopen weken.

Maar wat kwam die hoofdpijn onverwacht zeg! Terwijl ik zo mijn best doe om bewust met stress om te gaan en spanning probeer los te laten door sport, beweging, yoga en meditatie kwam de echte ‘release’ pas met de boodschap dat ik weer aan het werk mag. Zo zie je maar wat deze vervreemdende situatie met ons doet.

Ik nodig je uit voor een acupunctuurconsult. Juist in deze gekke tijd.

Want ik weet niet hoe het nu met je is, of je thuis kunt doorwerken of dat je bent stilgevallen. Of de ‘slow down’ van de maatschappij je goed doet, of dat de impact van de quarantaine groter is dan je zou willen.

Overheidsmaatregelen veranderen en langzaamaan kunnen we onze kleine wereld wat vergroten. Dit kan onrust, angst of stress genereren.

De komende maanden zullen er meerdere verandermomenten zijn die een appel doen op ons aanpassingsvermogen.

Zorg goed voor jezelf, neem stress-signalen serieus. Zorg goed voor je mentale en fysieke welzijn. Kan ik je als acupuncturist daarbij helpen? Bekijk onderstaande lijst met klachten eens. Wat herken jij?

Fysieke klachten

In mijn praktijk behandel ik veel fysieke klachten die stress gerelateerd zijn. Enkele voorbeelden:

  • Pijn en blessures,
  • Vermoeidheidsklachten,
  • Rug- of nekklachten,
  • Stijve spieren,
  • Spijsvertering van slag,
  • Hartklachten,
  • Slaapproblemen,
  • Hormonale klachten.

Mentaal

Emoties hebben grote impact op ons welbevinden waardoor we moeilijker of helemaal niet meer kunnen ontspannen. De huidige situatie kan patronen van angst, somberheid of depressie versterken. 
Het kan zijn dat je deze tijd meer piekert, of uit contact gaat. Stress heeft een impact op je slaap- of eetpatroon en kan bijdragen aan geheugen of concentratieverlies.

Veelbehandelde klachten in de studio

Nu is de tijd om seizoengebonden klachten zoals hooikoorts te behandelen. Ik behandel veel mensen met hoofdpijn. Acupunctuur helpt bij rug- en nekklachten, arm- en polsklachten. Ik heb goede ervaringen in de behandeling van slapeloosheid, fybromyalgie en neurologische klachten.

Acupunctuur, een goede weerstand en een gezond immuunsysteem

Deze afgelopen weken heb ik in diverse symposia, georganiseerd door de vakvereniging voor acupuncturisten Zhong, veel geleerd over het coronavirus. 
Een ding is op dit moment van levensbelang voor iedereen, een goede weerstand en een gezond immuunsysteem. Ik schreef daarover dit weblog: