Retraite Parenting Ourselves
met Susan Bögels en George Langenberg
Op een prachtige plek, bij De Hoorneboeg
Deze 5-daagse mindfulness retraite sluit aan bij de Boeddhistische/mindfulness traditie. Susan en George zijn beiden mindfulness teachers, geschoold in MBSR, MBCT, en Boeddhisme, George is daarnaast yoga teacher en acupuncturist en Susan psychotherapeut en hoogleraar Mindfulness. Met onze teachings willen we het lichaam, het hart en de psyche verbinden.
Tijdens deze retraite met als thema de relatie met ons innerlijk kind, onderzoeken we, zoals Thich Nhat Hanh het noemt: “De wortels van ons lijden.”
In deze retraite onderzoeken we met aandacht de relatie met ons innerlijk kind. Het thema van de retraite is ‘parenting ourselves’. De manier waarop we zelf zijn opgevoed (door onze ouders, broers en zussen, leerkrachten, grootouders, etc.) beïnvloedt niet alleen de relatie met onze eigen kinderen en kleinkinderen, maar ook de relaties die we hebben met partners, collega’s, vrienden, cliënten, studenten. En het allerbelangrijkste: de relatie met onszelf.
Agenda
- 12 t/m 16 november 2023 (volgeboekt)
- 22 t/m 27 september 2024
Ons Innerlijk Kind
We onderzoeken hoe onze innerlijke ouder op dit kind reageert en hoe die voor de behoeften van dit innerlijk kind zorgt. In ieder van ons is er een innerlijke ouder die zich, vanaf het moment dat we geboren worden (en daarvoor), verbindt met ons innerlijk kind. Zoals onze ouders en anderen zich met ons verbonden hebben, zo kunnen wij zo goed mogelijk zorgen voor wat ons eigen innerlijk kind nodig heeft. We bouwen en versterken nieuwe wegen om voor onszelf te zorgen.
Als kind hebben we de manier waarop onze ouders op ons reageerden “geïnternaliseerd”. Bijvoorbeeld de reactie die we kregen als we hongerig, blij, verdrietig, boos of bang waren. Of als we niet konden slapen of ons versliepen. Als we een test haalden of ervoor zakten. Door die reactie te internaliseren maakten wij hun gedrag “het onze”. Hun gedrag is naar binnen gegaan, een deel van ons geworden. Maar is dit werkelijk wie we zijn en wie we willen zijn? De rest van ons leven zijn we op een bepaalde manier bezig om dat innerlijke kind terug te vinden, de “ik” onder lagen en lagen van aangeleerd gedrag. Het Zen Boeddhistisch concept van de “beginners’ mind” helpt om ons innerlijk kind terug te vinden.
In een retraite, door met onszelf in stilte te zijn, en mediteren, ontmoeten we ons innerlijk kind weer. Het geklets van de geest wordt minder. We voelen pure en rauwe emoties en gebruiken onze zintuigen weer op de manier zoals kinderen dat doen. In een retraite kunnen we weer intens genieten van bijvoorbeeld eten of de natuur om ons heen. We worden weer speels. We koesteren de subtiele momenten waarop we in contact zijn met alle levende wezens om ons heen. Daarom kunnen we ons tijdens een retraite soms kwetsbaar, bijna naakt zoals babies, voelen.

Aanbevolen literatuur
Thich Nhat Hahn beschrijft in zijn boek ‘Reconciliation’ hoe we pijnlijke ervaringen die velen van ons als kind hebben ervaren, kunnen transformeren en helen door de beoefening van mindfulness.
In het Nederlands heet dit boek De Verzoening, op Bol.com
Lichaamswerk
Werkelijke verandering begint in het lichaam. Het lichaam is ons huis in dit leven, het lichaam is de plaats waar we emoties en vroege jeugdherinneringen vasthouden. Processen die we tijdens deze dagen doorwerken blijven stromen als we opmerkzaam zijn hoe ons lichaam ermee resoneert. Mindful Yoga is daarom een belangrijk onderdeel van de retraite.
Als diepere lagen worden aangeraakt, juist dan is het van belang dat we in het lichaam kunnen landen. Niet door te verzwaren, maar door mee te bewegen en het lichaam zichzelf te laten ontsluiten. Met lichtheid kunnen we een ervaring aanraken. Op deze momenten mag het lichaam leidend zijn en kunnen we in zachtheid landen.
De yoga die we doen is een welkome oefening van fysieke inspanning en ontspanning. Het hoofd krijgt even pauze, weliswaar doet onze overcontrolerende ‘mind’ pogingen om het verhaal te bepalen. Maar het lichaam weet wat daar en dan nodig is. Daar willen we niet omheen bewegen, we gaan het aan met liefdevolle aandacht, soms met lichamelijk ongemak of emotionele pijn. Zo kan yoga een compassie-oefening zijn voor het hele bewustzijn, fysiek, mentaal en emotioneel.
Prijs
- 1375.- voor een tweepersoonskamer
- 1525 voor een eenpersoonskamer
Agenda
- 22 t/m 27 september 2024

Susan Bögels
Susan Bögels is psychotherapeut, mindfulnesstrainer en hoogleraar. Ze geeft mindfulnesstraining voor ouders en kinderen aan professionals wereldwijd. Ze publiceert over mindful parenting en mindfulness voor kinderen.

George Langenberg
George Langenberg is acupuncturist en geeft yoga- en meditatielessen in Haarlem. Hij is supervisor van mindfulnesstrainers en opleider van yogadocenten. In 2013 schreef hij een kinderboek over mindfulness en compassie.
Je bent nu op de website van George
Vijfdaagse Retraite
Midweek in Stilte
Deze 5-daagse retraite bestaat uit zit- en loopmeditatie, yoga, werkmeditatie (45 min per dag) en ‘reparenting’ oefeningen. Eenmaal per dag is er een half uur ‘Insight Dialogue’ in duo’s. Gedurende de week is er vier maal de gelegenheid om met een van de trainers 10 minuten ervaringen te delen en vragen te stellen.
Stilte is niet alleen een regel van de retraite maar een beoefening in de beoefening die ons helpt om de aandacht naar binnen te richten en de kwaliteit van onze innerlijke ogen en oren te herkennen. Deze retraite is geheel in stilte.
Voorbeeld van het dagprogramma
*Informele meditatie houdt in mindful kijken, luisteren, voelen, staan, zitten, liggen, bewegen, wandelen, douchen, een dutje doen, spelen, etc. Alles in aandacht en stilte.
De Hoorneboeg
Een prachtige retraiteplek midden in de natuur
Tijdens deze midweek is er een chef die alle dagen Ayurvedisch voor ons kookt. Na de laatste meditatie kun je ’s avonds gebruik maken van de sauna. De hele lokatie is ruim opgezet, groot genoeg om je even terug te kunnen trekken uit de groep, of uit te waaien voor een wandeling op de hei of in het bos.
Praktische Informatie
Verblijf
Je bent op zondagavond welkom vanaf 18.00u. om je te installeren en de plek vast te verkennen. De eerste meditatie, en de stilte, begint om 19.00u.
Voor aanvang van de retraite kun je eventueel, op eigen kosten een maaltijd gebruiken in het restaurant vlakbij.
We verblijven vijf nachten bij de Hoorneboeg. Van maandag t/m vrijdag gebruiken we alle maaltijden daar.
Alle slaapkamers zijn op de eerste verdieping en elke slaapkamer heeft een eigen douche en toilet. Na het dagprogramma kun je gebruik maken van de sauna.
Beoefening en Stilte
Stilte is een belangrijke voorwaarde voor een retraite. We zijn daar op een prachtige plek waar we met elkaar voor de stilte zorgen. Samen nemen we de stilte in acht zodat ieder de aandacht op de beoefening kan richten.
Uitwisseling van ervaringen vindt plaats tijdens de ‘Insight Dialogue’ aan de hand van een vraag. Voor dat moment breken we de stilte en wordt er meditatief gesproken en geluisterd.
We vragen je om de mobiele telefoon af te sluiten. In geval van nood ben je altijd bereikbaar voor het thuisfront via de telefoon van een van de begeleiders.
Data en Tijden
Aanvang op zondagmiddag, inloop vanaf 18:00u. (de retraite start om 19:00u.)
Einde op vrijdagmiddag rond 14:00.
Maaltijden
Er zijn drie vegetarische maaltijden per dag. De lunch is een warme maaltijd. Als je een aangepast dieet volgt dan horen we dat graag bij je aanmelding.
Let op: de retraite start op zondagavond om 19:00u. Er wordt die avond geen maaltijd geserveerd.
Op vrijdagmiddag eindigt de retraite na de lunch.
Prijsopbouw
De prijs van de retraite bestaat uit 3 delen, kosten voor verblijf + kosten voor de maaltijden + een ‘fee’ voor de begeleiders.
Na je inschrijving ontvang je een factuur met BTW van George Langenberg
Certificering Vereniging voor Mindfulness Trainers
Het programma van deze retraite is geschikt bevonden als herregistratieretraite voor de VMBN
De VVM accrediteert deze retraite als een 5daagse voor gewone registratie.
Route
De Hoorneboeg is goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer. De lokatie ligt net ten zuiden van Hilversum. Vanaf de A27 ben je er met de auto binnen 5 minuten. De parkeerkosten per auto zijn €5,- per dag.
Vanaf station Hilversum fiets je in 15 minuten naar De Hoorneboeg en vanaf het station Hollandsche Rading is het zelfs nog dichterbij. Een taxiritje duurt vanaf station Hilversum ongeveer 10 minuten. Bussen stoppen bij de Utrechtseweg (halte Hoorneboeg) aan het begin van de oprijlaan.
Op de website van de Hoorneboeg vind je een uitgebreide routebeschrijving ook voor het OV: https://www.dehoorneboeg.nl/contact/