Foto van de Hoorneboeg

Retraite Parenting Ourselves
met Susan Bögels en George Langenberg

Op een prachtige plek, bij De Hoorneboeg

Deze 5-daagse mindfulness retraite sluit aan bij de Boeddhistische/mindfulness traditie. Susan en George zijn beiden mindfulness teachers, geschoold in MBSR, MBCT, en Boeddhisme, George is daarnaast yoga teacher en acupuncturist en Susan psychotherapeut en hoogleraar Mindfulness. Met onze teachings willen we het lichaam, het hart en de psyche verbinden.

In deze retraite onderzoeken we met aandacht de relatie met ons innerlijk kind. Het thema van de retraite is ‘parenting ourselves’. De manier waarop we zelf zijn opgevoed (door onze ouders, broers en zussen, leerkrachten, grootouders, etc.) beïnvloedt niet alleen de relatie met onze eigen kinderen en kleinkinderen, maar ook de relaties die we hebben met partners, collega’s, vrienden, cliënten, studenten. En het allerbelangrijkste: de relatie met onszelf.

Begeleiders

Susan en George werken al sinds 2009 samen

Susan Bögels

Susan Bögels is psychotherapeut, mindfulnesstrainer en hoogleraar. Ze geeft mindfulnesstraining voor ouders en kinderen aan professionals wereldwijd. Ze publiceert over mindful parenting en mindfulness voor kinderen.
Bezoek de website van Susan

Profielfoto George Langenberg

George Langenberg

George Langenberg is acupuncturist en geeft yoga- en meditatielessen in Haarlem. Hij is supervisor van mindfulnesstrainers en opleider van yogadocenten. In 2013 schreef hij een kinderboek over mindfulness en compassie.

Agenda

  Ons Innerlijk Kind

  We onderzoeken hoe onze innerlijke ouder op dit kind reageert en hoe die voor de behoeften van dit innerlijk kind zorgt. In ieder van ons is er een innerlijke ouder die zich, vanaf het moment dat we geboren worden (en daarvoor), verbindt met ons innerlijk kind. Zoals onze ouders en anderen zich met ons verbonden hebben, zo kunnen wij zo goed mogelijk zorgen voor wat ons eigen innerlijk kind nodig heeft. We bouwen en versterken nieuwe wegen om voor onszelf te zorgen.

  Als kind hebben we de manier waarop onze ouders op ons reageerden “geïnternaliseerd”. Bijvoorbeeld de reactie die we kregen als we hongerig, blij, verdrietig, boos of bang waren. Of als we niet konden slapen of ons versliepen. Als we een test haalden of ervoor zakten. Door die reactie te internaliseren maakten wij hun gedrag “het onze”. Hun gedrag is naar binnen gegaan, een deel van ons geworden. Maar is dit werkelijk wie we zijn en wie we willen zijn? De rest van ons leven zijn we op een bepaalde manier bezig om dat innerlijke kind terug te vinden, de “ik” onder lagen en lagen van aangeleerd gedrag. Het Zen Boeddhistisch concept van de “beginners’ mind” helpt om ons innerlijk kind terug te vinden. 

  In een retraite, door met onszelf in stilte te zijn, en mediteren, ontmoeten we ons innerlijk kind weer. Het geklets van de geest wordt minder. We voelen pure en rauwe emoties en gebruiken onze zintuigen weer op de manier zoals kinderen dat doen. In een retraite kunnen we weer intens genieten van bijvoorbeeld eten of de natuur om ons heen. We worden weer speels. We koesteren de subtiele momenten waarop we in contact zijn met alle levende wezens om ons heen. Daarom kunnen we ons tijdens een retraite soms kwetsbaar, bijna naakt zoals babies, voelen.

  Lichaamswerk

  Werkelijke verandering begint in het lichaam. Het lichaam is ons huis in dit leven, het lichaam is de plaats waar we emoties en vroege jeugdherinneringen vasthouden. Processen die we tijdens deze dagen doorwerken blijven stromen als we opmerkzaam zijn hoe ons lichaam ermee resoneert. Mindful Yoga is daarom een belangrijk onderdeel van de retraite.

  Als diepere lagen worden aangeraakt, juist dan is het van belang dat we in het lichaam kunnen landen. Niet door te verzwaren, maar door mee te bewegen en het lichaam zichzelf te laten ontsluiten. Met lichtheid kunnen we een ervaring aanraken. Op deze momenten mag het lichaam leidend zijn en kunnen we in zachtheid landen.

  De yoga die we doen is een welkome oefening van fysieke inspanning en ontspanning. Het hoofd krijgt even pauze, weliswaar doet onze overcontrolerende ‘mind’ pogingen om het verhaal te bepalen. Maar het lichaam weet wat daar en dan nodig is. Daar willen we niet omheen bewegen, we gaan het aan met liefdevolle aandacht, soms met lichamelijk ongemak of emotionele pijn. Zo kan yoga een compassie-oefening zijn voor het hele bewustzijn, fysiek, mentaal en emotioneel.

  Vijfdaagse Retraite


  Midweek in Stilte

  Deze 5-daagse retraite bestaat uit zit- en loopmeditatie, yoga, werkmeditatie (45 min per dag) en ‘reparenting’ oefeningen. Eenmaal per dag is er een half uur ‘Insight Dialogue’ in duo’s. Gedurende de week is er vier maal de gelegenheid om met een van de trainers 10 minuten ervaringen te delen en vragen te stellen.

  Stilte is niet alleen een regel van de retraite maar een beoefening in de beoefening die ons helpt om de aandacht naar binnen te richten en de kwaliteit van onze innerlijke ogen en oren te herkennen. Deze retraite is geheel in stilte.

  Voorbeeld van het dagprogramma

  07.15 – 08.00 Yoga, eindigend met stilte-oefening
  08.00 – 09.30 Ontbijt en informele meditatie*
  09.30 – 10.15 Zitmeditatie (met aandacht voor het innerlijk kind)
  10.15 – 11.00 Loopmeditatie (met aandacht voor het innerlijk kind)
  11.00 – 11.30 Pauze/theemeditatie
  11.30 – 12.15 Zitmeditatie
  12.15 – 13.00 Loopmeditatie

  13.00 – 15.00 Lunch en informele meditatie*
  15.00 – 15.45 Zitmeditatie
  15.45 – 16.30 Loopmeditatie
  16.30 – 17.00 Pauze/theemeditatie
  17.00 – 17.30 Insight Dialogue
  17.30 – 18.00 Compassiemeditatie

  18.00 – 19.30 Diner en informele meditatie*
  19.30 – 20.30 Dhamma talk
  20.30 – 21.00 Yoga

  *Informele meditatie houdt in mindful kijken, luisteren, voelen, staan, zitten, liggen, bewegen, wandelen, douchen, een dutje doen, spelen, etc. Alles in aandacht en stilte.

  De Hoorneboeg


  Een prachtige retraiteplek midden in de natuur

  Tijdens deze midweek is er een chef die alle dagen Ayurvedisch voor ons kookt. Na de laatste meditatie kun je ’s avonds gebruik maken van de sauna. De hele lokatie is ruim opgezet, groot genoeg om je even terug te kunnen trekken uit de groep, of uit te waaien voor een wandeling op de hei of in het bos.