Weekendretraite – Twee Wolven

Hof de Brulle, Limburg

Een Cherokee grootvader spreekt met zijn kleinzoon over het leven. “Er woedt een gevecht in mij,” zegt hij. “Het is gevaarlijk en het is tussen twee wolven.

De zwarte wolf is slecht. Hij is boosheid, afgunst, verdriet, spijt, arrogantie, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, leugens, superioriteit en ego.”
Hij vervolgde: “De andere wolf, de witte is goed. Hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid en geloof. Dezelfde strijd gaat door in jou en in alle anderen.”
De kleinzoon dacht na over zijn woorden en vroeg: “Welke wolf zal winnen?”
In de versie die je waarschijnlijk hebt gehoord, antwoordde de oude Cherokee gewoon: “Degene die je voedt.”

MAAR HET ORIGINELE VERHAAL van de twee wolven eindigt eigenlijk zo:
De oude Cherokee glimlachte en antwoordde: “Als je ze goed voedt, winnen ze allebei.”

Het verhaal gaat verder. “Zie je, als ik alleen de witte wolf voer, zal de zwarte wolf zich in het donker verstoppen, wachtend op mij om te wankelen, zodat hij me kan bespringen en de aandacht kan krijgen waar hij naar verlangt. Hij zal altijd boos zijn en zal altijd tegen de witte wolf vechten.
Maar als ik hem erken, is zowel hij als de witte wolf tevreden, en winnen ze allebei. Want de zwarte wolf heeft kwaliteiten die ik nodig heb en die de witte wolf mist: vasthoudendheid, moed, onbevreesdheid, wilskracht en vindingrijkheid.
De witte wolf biedt in plaats daarvan compassie, zorgzaamheid, hartelijkheid en het vermogen om de behoeften van anderen te plaatsen boven die van mijzelf.
Zie je, de twee wolven hebben elkaar nodig. Het voeden van slechts een en het verhongeren van de andere zal uiteindelijk beide oncontroleerbaar maken. Door voor alle twee te zorgen kunnen ze je allebei dienen, zodat je iets groters kunt doen, iets goeds met je tijd op aarde.
Voed ze allebei en je zult hun interne strijd om jouw aandacht tot rust brengen. En als er geen inwendige strijd is, kun je de stemmen van je innerlijke wijsheid horen. Die zullen je leiden bij het kiezen van het juiste pad in elke omstandigheid.
Vrede, mijn zoon, is waar we allemaal naar moeten streven in het leven. 
Wie vrede in zich heeft, heeft alles.
Hij die een storm in zijn hart en ziel herbergt, heeft niets. 
Hoe jij kiest om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf, zal uiteindelijk je leven bepalen. Je kan een van hen uithongeren of ze allebei leiden”.


De strijd die in ons woedt

In deze weekendretraite gaan we onze eigen tegengestelde krachten onderzoeken, de strijd die in ons woedt. We gebruiken daarbij de Interne Familie Systeem Therapie en de Schema Therapie, die we geïntegreerd hebben in het Parenting our Selves model, als leidraad.

Het Interne Familie Systeem model gaat ervan uit dat we niet één persoon zijn, maar een intern gezin dat bestaat uit vele gezinsleden, of delen, en een hoger zelf. In de Schema Therapie heet dit hogere zelf de gezonde volwassene, en zijn er kind-, geinternaliseerde ouder- en beschermdelen.

Mindfulness meditatie is onze basis, als we mediteren, maken we contact met onze innerlijke ouder (of hogere zelf of gezonde volwassene). Wanneer we kalm, gesetteld en open zijn, kunnen we onze delen, en de strijd tussen hen, observeren.

Het weekend zal bestaan uit yoga, zit- en loopmeditatie, en zelfonderzoek, waarbij we gebruik maken van imaginatie, schrijf- en tekenopdrachten, insight dialogue, en rollenspel/opstellingen.

Praktische informatie

We zijn te gast bij Hof de Brulle in Zuid-Limburg

Data

Vrijdag 9 t/m maandag 12 mei 2025

Hof de Brulle

Breulsweg 3,
6321 EK Wijlre
https://hofdebrulle.nl/routebeschrijving-parkeren/

Prijs

675,-
De kamers zijn groot en hebben een luxe badkamer, er zijn geen eenpersoonskamers.

Maaltijden

We eten vegetarisch. Onze chefkok Marianne van den Heuvel kookt vedische maaltijden voor ons.

Begeleiders

Susan Bögels

Susan Bögels is psychotherapeut, mindfulnesstrainer en hoogleraar. Ze geeft mindfulnesstraining voor ouders en kinderen aan professionals wereldwijd. Ze publiceert over mindful parenting en mindfulness voor kinderen.
Bezoek de website van Susan

Profielfoto George Langenberg

George Langenberg

George Langenberg is acupuncturist en geeft yoga- en meditatielessen in Haarlem. Hij is supervisor van mindfulnesstrainers en opleider van yogadocenten. In 2013 schreef hij een kinderboek over mindfulness en compassie.

Aanmelden

Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen