Hoe gaat een acupunctuurconsult?

Wanneer je komt liggen op de behandeltafel worden enkele naaldjes geplaatst in benen, voeten, handen, armen of onderbuik. Eventueel op de rug, nek of het hoofd. Uiteraard kun je je ondergoed (ook BH) altijd aan laten.

Haar-dunne naaldjes worden geplaatst op precieze plekken. Ongeveer 10 tot 15 naalden per behandeling. Acupuctuurnaaldjes zijn steriel verpakt en worden eenmalig gebruikt.

Een acupunctuurbehandeling doet geen pijn. Bij het inbrengen van de naald voel je een klein prikje op het moment dat de naald door de huid gaat. De naaldjes die worden gebruikt zijn dun en ze worden heel precies geprikt op speciale acupunctuurpunten.

Het kan zijn dat je na het inbrengen en bij het bewegen van de naald een schokje voelt. Acupuncturisten noemen dat dé qì en dit wil zeggen dat de naald zijn werk doet.

Lees verder:

Anamnese en diagnose

Een consult duurt ongeveer een uur. Voorafgaand aan de behandeling kijken we hoe het nu met je gaat en of er voortgang is geboekt sinds de vorige afspraak. De pols wordt gevoeld en ook zal ik je vragen om je tong uit te steken zodat ik die kan bekijken. 

Door het voelen van de pols en het bekijken van de tong kan ik de klacht volgens de Chinese Geneeskunde diagnosticeren. Met deze informatie maak ik een behandelplan en kan ik ook een inschatting maken hoeveel behandelingen nodig zullen zijn om je te helpen.

Hieronder lees je meer over de behandeltechnieken: acupunctuur, Chinese kruiden, moxa, en cupping.

Chinese kruiden

Een ervaren herborist kan door het afnemen van een anamnese een juiste diagnose stellen en uit honderden Chinese kruiden en formules een gepersonaliseerd recept voor jouw klacht samenstellen. 

De afgelopen jaren heb ik me verdiept in de studie van Chinese kruiden. Hiervoor ben ik me nog steeds aan het bijscholen. 

Sinds ik kruidenrecepten aan de patiënten voorschrijf zijn de behandelresultaten aanzienlijk verbeterd. Medicinale kruiden worden dagelijks ingenomen, zo kan het lichaam van binnenuit versterkt of gevoed worden. 

Er zijn formules die helpen verwarmen, of juist helpen koelen. er zijn formules die harmoniseren en kalmeren. Chinese kruiden worden ingezet bij chronische klachten die lastig met alleen acupunctuur te behandelen zijn.

Lees verder:


Ooracupunctuur

Minuscule naaldjes die in het oor geprikt worden, zijn toegedekt met een pleister en kunnen tot zes dagen in het oor blijven. Je kunt er gewoon mee douchen, slapen, bewegen. Indien nodig combineer ik oor- en lichaamsacupunctuur in één consult.

Reflexpunten in het oor zijn vooral gevoelig als er een verstoring in het lichaam is. In het oor kan elk deel van het lichaam teruggevonden worden. Delen van het oor corresponderen niet alleen met fysieke delen van het bewegingsapparaat of het zenuwstelsel. Elk orgaan, elke endocriene- of hersenfunctie vinden we terug in het oor.

Hierdoor kan auriculotherapie worden ingezet bij ondersteuning tijdens het stoppen met roken of bij afbouw van andere verslavingen. Via het oor kan pijn gesedeerd worden. Ooracupunctuur geeft ondersteuning bij een overload aan stress of bij slaapproblemen. 

Lees verder:


Cupping

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veel wordt gebruikt.

Toxines in spieren en gewrichten worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken. Dit kan blokkades en ongemakken veroorzaken. Door cupping worden deze toxines naar het huidoppervlak gebracht. Hierdoor helpt cupping het lichaam ontgiften.

Speciale glazen cups worden vacuüm op de huid aangebracht. De spieren en huid raken goed doorbloed, waardoor het voor het lichaam makkelijker is om afvalstoffen te verwijderen met als gevolg een algehele ontspanning.

Na een cuppingbehandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is normaal en de vlek zal na enkele dagen verdwijnen. Wanneer de roodheid is verdwenen zal er ook een verbetering in symptomen zijn optreden.

Cupping wordt niet in elke behandeling toegepast, maar bijvoorbeeld wel bij verkoudheid, stijve spieren of rugklachten.


moxa behandeling

Moxa

Moxa is een kruid dat in het Nederlands bijvoetkruid heet.

Moxa-therapie is een aanvulling op de acupunctuurbehandeling en een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Het wordt gebruikt om pijnen te bestrijden en organen te versterken. Het helpt bij een littekenbehandeling.

Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk.

Tijdens een behandeling is het mogelijk dat de meridianen, acupunctuurpunten, reflexpunten en littekens behandeld worden. De warmte behandeling met Moxa geeft een diepe werking op fysiek en energetisch niveau. Moxa verdrijft koude en versterkt het Yang.