Energie en conditie zijn twee verschillende dingen. Maar veel mensen staan daar niet bij stil en denken vooral dat ze vitaler worden als ze aan hun conditie werken. Dit zag ik ook laatst in een yogales. In mijn eigen praktijk geef ik acupunctuur consulten en elke dinsdag geef ik een yogales bij Glow Yogastudio in Haarlem.
Laatst zag ik in de les dat een deelneemster (24 jaar) soms even stopte en moeite had met de staande houdingen. Ze had me voorafgaand aan de les al verteld dat ze pijnlijke knieën heeft. Toen ze aan het einde van de les op de rug lag en haar voeten op de mat zette om haar onderrug te ontlasten, zag ik dat ze ook rugpijn had.
Na de les vroeg ik haar hoe het was gegaan.
“Best een fijne les” zei ze, “maar ik kan niet alles meedoen. Mijn knieën zijn nog zwak omdat ik een poos geen yoga gedaan heb.”
“En aan het einde deed je rug ook zeer.” vulde ik aan.
“Ja, dat klopt” zei ze. “Ik moet mijn conditie weer opbouwen.”
Zonder energie is conditie opbouwen een uitputtingsslag
Maar als ik mijn acupuncturistenbril opzet, dan zie ik dat het geen kwestie van trainen en conditie opbouwen is. Ik vroeg haar daarom eerst wat ze zoal deed om conditie op te bouwen.
“Ik probeerde joggen, maar dat lukt niet. Mijn knieën worden er niet sterker van maar gaan meer pijn doen. Cardio oefeningen in de sportschool heb ik ook geprobeerd. Maar dat hou ik dan toch niet vol.”
“Omdat het je uitput” vulde ik aan.
“Ja precies!” Antwoorde ze.
“Want als ik dingen doe die me eigenlijk sterker moeten maken dan krijg ik hoofdpijn, ik word misselijk of ik krijg zo’n enorme spierpijnen dat ik opgeef.”
Verschil tussen je energie-niveau en conditie

Als acupuncturist maak je verschil tussen je energie-niveau en conditie. Energie is de brandstof waarmee je conditie kan trainen. Als je jezelf telkens opbrandt omdat je te zware oefeningen doet dan put je jezelf nog meer uit. De volgorde is als volgt: Besteed allereerst aandacht aan je energie-niveau. Zodat je inzicht krijgt wat je aankan alvorens je conditietraining gaat doen.
Om inzicht te krijgen in je energie-niveau, stelt een acupuncturist bijvoorbeeld de volgende vragen:
– Ben je nu kouwelijk, heb je last van koude ledematen.
– Is er ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds verschil in je energie niveau.
– Heb je moeite met opstarten?
– Ben je ’s ochtends helder van geest, of voel je je mistig in het hoofd?
– Als je eenmaal op gang, brandt je daarna snel af?
– Heb je rugpijn, knieklachten, andere pijnlijke ledematen
– Heb je last van oorsuizen?
– Let eens op je voeding, eet je voeding die bij jouw constitutie past?
– Ben je ’s nacht vaak wakker?
– Hoe verloopt de menstruatiecyclus?
– Heb je last van nachtzweten?
– Als je ’s ochtends wakker wordt voel je je dan uitgerust?
Welke oefeningen kan ik doen?

Als merkt dat je laag in energie bent, forceer jezelf niet. Kies oefeningen die bij je passen. Yin Yoga, Qi Gong of Tai Qi oefeningen zijn het beste begin.
Mediteer of doe geleide relaxatieoefeningen die de geest ontspannen, want vergis je niet; piekeren kost bakken met energie!
Pas als als je energie hebt, kun je aan je conditie werken. De Westerse mindset is qua sport en presteren enorm op conditie, sterker worden en fit zijn gericht. Werkelijke vitaliteit komt van een dieper niveau. Een acupuncturist kan je daarbij helpen.
Hoe kan acupunctuur mij helpen?
Acupunctuur kijkt heel specifiek hoe jouw balans is verstoort. Door het zetten van de naaldjes kunnen we het lichaam een zetje te geven om zelf meer energie te genereren. Een behandeling kan het lichaam helpen om beter te verwarmen. Zodat de vitale processen waaronder de spijsvertering maar ook hoe Qi en Bloed worden gemaakt optimaal verlopen.
Wat betreft de spier en pijnklachten, verstoorde nachtrust en diepe vermoeidheid kunnen dit symptomen zijn die helpen om een diagnose te stellen. Bij een juiste diagnose zullen ook deze klachten afnemen door de acupuctuurbehandeling.
Voor pijnlijke knieën of rugklachten kan acupunctuur heel direct aangewend worden om pijn te bestrijden.
Heb je nog niet eerder een acupunctuur behandeling gehad? Lees dan ook eens dit artikel om meer te lezen over een eerste behandeling.