In een ander leven zat ik op de kunstacademie. Ik dacht dat een leven met kunst me zou redden. Maar dat bleek niet zo te zijn. Wat ik zocht vond ik niet in de schone kunsten.
Voor mijn studie heb ik ook de middelbare schooltijd voornamelijk tekenend doorgebracht. In mijn tekeningen vond ik verstilling en kwam mijn fantasie tot leven. Later heb ik als docent een paar jaar voor de klas gestaan, tekenles en kunstgeschiedenis gegeven. Niet heel lang want al gauw vond ik dat saai. Ik had wel lol met de leerlingen, maar door de herhaling van lesblokken kon ik mijn creativiteit niet uiten.
Wat ik zocht was een manier om mezelf uit te drukken. Om expressie te geven aan mijn binnenwereld. Als beeldend kunstenaar heb ik enkele exposities gegeven. Daar ben ik voor gegaan. Want als je iets doet, doe het dan goed. Stort je er helemaal in, specialiseer je en trek het vak als een ambacht naar je toe.
Ik maakte pastelkleurige tekeningen. Maar wat ik mooi vond was veel rauwer. Dat kreeg ik niet op papier verbeeld. Ik zag dat mijn kunst niet goed genoeg was. Ken je van die mensen die hun leven lang zeggen: “Ja maar eigenlijk ben ik een kunstenaar.” Nou dat wilde ik dus niet. Ik heb het geprobeerd maar concluderend dat ik niet goed genoeg was om het als kunstenaar te maken heb ik het losgelaten.
Heling visualiseren
‘Flash forward’ naar 2012. Na het geven van een workshop in Noorwegen deelde ik het diner met een Sami sjamaan. Ik zei: “Best vreemd dat ik eerder kunstacademie deed, kunstenaar was en nu acupuncturist word.”
“Helemaal niet vreemd” zei de sjamaan. “Om mensen te helen moet je je behandeling kunnen visualiseren. Als kunstenaar moet je kunnen vormgeven wat je voor je ziet, en als therapeut heb je deze creatieve kwaliteiten nodig om buiten de kaders te kunnen zien.”
Nu vele jaren later denk ik vaak terug aan dat gesprek. Door middel van acupunctuur en met de meditaties die ik geef, heb ik een manier gevonden waarop ik me kan uitdrukken. Ik kan een ervaring overbrengen. Ik weet welk deel ik in mensen wil aanspreken en hoe ik de wijsheid van het lichaam kan mobiliseren voor heling en inzicht.











1001 Chinese kruiden memoriseren
Maar mijn reis als therapeut is nog niet af. Momenteel studeer ik Chinese kruidengeneeskunde. Sommige klachten die ik in de acupunctuurpraktijk tegenkom hebben kruiden als medicijn nodig. Voor voeding en tonificatie van binnenuit.
In tegenstelling tot Westerse fytologie is Chinese kruidengeneeskunde een formuleleer. Dat wil zeggen dat er altijd meerdere kruiden in een kruidenrecept zitten omdat ze de onderlinge werking vergroten of ondersteunen. In de acupunctuurpraktijk gebruik ik nu patentformules. Maar over twee jaar ben ik herborist en kan ik zelf kruidenformules samenstellen. Je krijgt dan een op jouw constitutie afgestemd en gepersonaliseerd recept.
Ik sta aan het begin van een tweejarige opleiding en moet enkele honderden kruiden leren kennen. De Chinese naam, de smaak en energetische temperatuur en op welke meridiaan het kruid inwerkt. Ik leer over hoe ik door middel van kruiden Qi en Bloed kan tonifiëren. Om kruid voor kruid te kunnen onderscheiden maak ik er een tekening bij. Als beelddenker is dat de enige manier om het kruid te memoriseren. Zo ben ik weer terug bij wat ik al heel lang deed; tekeningen maken.
Kom langs voor een acupunctuur consult
In mijn acupunctuurstudio behandel alle pijnklachten. Niet alleen pijnklachten of blessures aan het bewegingsapparaat. Neem contact op om samen te bespreken of of acupunctuur bij jou past.
Geef een reactie