Ondersteuning met Chinese kruiden

Als aanvulling op de acupunctuurconsulten kan ik een kruidenrecept voor je samenstellen. In de Chinese geneeskunde zijn kruidenformules een traditioneel en krachtig medicijn bij behandeling van vele klachten. 

Chinese geneeskunde heeft een eigen jargon en eigen diagnostische middelen. Van de behandeltechnieken is acupunctuur in Nederland het bekendst. Chinese kruiden vormen echter het hart van deze natuurgeneeskundige leer. De therapeutische reikwijdte is enorm en werken met kruiden vergt daarom een verfijnde en juiste diagnose.

Kruiden worden ingezet als er sprake is van uitputting, bijvoorbeeld bij het herstel van burn-out, of bij gebrek aan energie. Ze kunnen helpen om de menstruatiecyclus te harmoniseren of het lichaam te ondersteunen tijdens de hormonale veranderingen in de menopauze. Kruiden kunnen het bloed voeden, of chronische gewrichtspijn of rugpijn te behandelen. Eigenlijk zijn er heel weinig klachten waarbij een Chinese arts niet voor kruiden zou kiezen.

Kruidenrecepten worden door mij voorgeschreven voor een periode van drie of vier weken. Daarna kom je terug in de acupunctuurstudio en kijk ik of er een aanpassing gedaan moet worden aan de samenstelling. Je neemt de kruiden drie keer per dag hierdoor kunnen deze het lichaam van binnenuit voeden, ondersteunen of harmoniseren.

Ik werk met granulaten van Chinaherbs en De Natuurapotheek. Deze worden door de leverancier naar je huisadres gestuurd. Je hoeft de kruiden niet zelf te prepareren. Inname is eenvoudig;
Je lost de granulaten (kruiden in poedervorm) op in een beetje kokend water en neemt deze tussen de maaltijden door.

Omdat ieder mens een eigen constitutie heeft en ook een ander klachtenverloop kent, zijn de kruidenformules voor jou persoonlijk op maat samengesteld. Hierdoor is het nodig dat je voor een herhaalrecept terugkomt zodat ik kan onderzoeken hoe het dan met je gaat en of de kruiden die je neemt nog wel passend zijn.

De traditionele geneeskunde van China behoort tot de oudste geneesvormen ter wereld. Ze is in dezelfde tijd ontstaan als de Ayurveda, de Indiase geneeskunde. TCG is een natuurgeneeskundige leer van meer dan 2000 jaar oud.